Pomoć vaspitno – obrazovnim institucijama na KiM


16.01.2014. godine održan je sastanak predstavnika Kancelarije za KiM na čelu sa ministrom Aleksandrom Vulinom, ministrom Ministarstva pravde i državne uprave Nikolom Selekovićem i načelnika Upravnih okruga u RS u cilju obezbeđenja pomoći vaspitno – obrazovnim institucijama na KiM.

 

zastava

 

Na sednici Saveta Sremskog upravnog okruga od 21.01.2014. godine, načelnik okruga i čelnici lokalnih samouprava Srema, usaglasili su se da će u najkraćem periodu biti sagledane mogućnosti u pružanju pomoći Kim. Ulaganjem u obrazovne institucije omogućili bi oživljavanje i unapređenje naučnog, kulturnog i ekonomskog života na prostoru KiM, što je jedan od preduslova održivog povratka i opstanka porodica sa decom. Istovremeno, obezbedile bi se kvalitetnije usluge, sadržaji i prava iz oblasti obrazovanja čime bi deca i omladina sa teritorije AP Kosovo i Metohije dobili priliku da iskažu svoje kreativne, naučne, profesionalne i ljudske potencijale.

Očekuje se da svaka lokalna samouprava , u okviru akcije „Obezbeđivanje uslova za rad vaspitno- obrazovnih institucija na teritoriji AP KiM„, u skladu sa svojim mogućnostima, za neku od škola ili predškolsku ustanovu obezbedi:

– obnovu instalacije, stolarije,toaleta, krečenje, grejanje , školsku opremu ili druge potrebe za određenu školu,

– novčanu pomoć u vidu nekoliko stipendija najuspešnijim studentima visokoškolskih ustanova na KiM , a koje bi se delile konkursom,

– jedan obrok-užinu za decu neke od škola.