СЕМИНАР „БОРБА СА МАЈСКИМ ПОПЛАВАМА НА БАЛКАНУ 2014.


Од стране Руског хуманитарног центра, Министарства одбране Републике Србије и Универзитета у Београду Факулета безбедности 20.11. 2014. године у Војно техничком институту у Београду, одржан је Међународни научно стручни семинар под називом: “Борба са мајским поплавама на Балкану 2014. године – анализа искустава и лекција.

Излагачи на семинару су били из Русије, Црне горе, Словачке, Холандије и Србије. Током поплава живот је изгубило 60 људи, а материјална штета на објектима се цени на око 1,5 милијарди евра. Поред агнажованости свих субјеката у локалним самоуправама, значајну улогу су имали спасилачки тимови из Русије, Мађарске, Словеније и других земаља. Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП Србије Предраг Марић, дао је анализу искуства Сектора за ВС истичући помоћ свих, а посебно наглашавајући значај припадника Министарства одбране и Војске Србије. Велику улогу у обавештавању имао је систем узбуњивања 112.

О Руском искуству у случају поплава у земљама Балканског региона, обуци професионалних спасилаца, примени беспилотних летилица, претрагама и спасавању људи на води, обезбеђењу сигурности нафтних резервоара на поплављеним територијама говорили су еминентни представници из Русије.

Сагледавање ових искустава је пратио и начелник Сремског управног округа Илија Милиновић као део искуства која је Сремски округ имао у мајским поплавама.

seminarpoplave