SEMINAR „BORBA SA MAJSKIM POPLAVAMA NA BALKANU 2014.


Od strane Ruskog humanitarnog centra, Ministarstva odbrane Republike Srbije i Univerziteta u Beogradu Fakuleta bezbednosti 20.11. 2014. godine u Vojno tehničkom institutu u Beogradu, održan je Međunarodni naučno stručni seminar pod nazivom: “Borba sa majskim poplavama na Balkanu 2014. godine – analiza iskustava i lekcija.

Izlagači na seminaru su bili iz Rusije, Crne gore, Slovačke, Holandije i Srbije. Tokom poplava život je izgubilo 60 ljudi, a materijalna šteta na objektima se ceni na oko 1,5 milijardi evra. Pored agnažovanosti svih subjekata u lokalnim samoupravama, značajnu ulogu su imali spasilački timovi iz Rusije, Mađarske, Slovenije i drugih zemalja. Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije Predrag Marić, dao je analizu iskustva Sektora za VS ističući pomoć svih, a posebno naglašavajući značaj pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Veliku ulogu u obaveštavanju imao je sistem uzbunjivanja 112.

O Ruskom iskustvu u slučaju poplava u zemljama Balkanskog regiona, obuci profesionalnih spasilaca, primeni bespilotnih letilica, pretragama i spasavanju ljudi na vodi, obezbeđenju sigurnosti naftnih rezervoara na poplavljenim teritorijama govorili su eminentni predstavnici iz Rusije.

Sagledavanje ovih iskustava je pratio i načelnik Sremskog upravnog okruga Ilija Milinović kao deo iskustva koja je Sremski okrug imao u majskim poplavama.

seminarpoplave