ИЗВОД ИЗ ЗАПИСНИКА СА ПРЕДСТАВНИЦИМА СУДОВА И ЈАВНИМ ТУЖИОЦИМА ОДРЖАНОГ 25. 11. 2014.ГОДИНЕ


Састанку су присуствовали:

Љиљана Комшић , председник Привредног суда у Сремској Митровици,Бранислав Трнинић, председник Основног суда у Сремској Митровици,Мудранић Никола, председник Основног суда у Руми, Ружица Николић, председник Основног суда Стара Пазова,Јела Мијатовић, председник Основног суда Шид,Драган Пејић, заменик тужиоца ОЈТ-Одељење Шид, Софија Витомировић, ОЈТ Рума, Др Душан Врекић, ОЈТ Стара Пазова, Владислава Свилокос, председник Вишег суда Сремска Митровица и Бранка Милосављевић, ВЈТ Сремска Митровица.

Састанак је отворио начелник Сремског управног округа Илија Милиновић, изразивши жељу за што бољом и квалитетнијом комуникацијом правосуђа и Сремског управног округа, без намере да се у било ком смислу утиче на независност правосуђа. Присутни су у кратким цртама упознати са функцијом и начином рада Округа и са најављеним променама надлежности Округа. Округ је на располагању правосудним органима и спреман за сваку сарадњу. Заједнички наступ могао би омогућити бољу проходност према министарствима, брже и ефикасније решавање текућих проблема, као и заједнички наступ према локалним самоуправама. Тренутно је актуелан проблем смештаја одузете робе и заједничким снагама га треба решавати.

Љиља Комшић , председник Привредног суда:

У име свих присутних колега и колегиница захвалила би се начелнику на позиву за овај састанак и сматрам да је овакав вид решавања текућих питања и проблема врло добар. Проблем правосудних органа смештених у правосудној згради у Сремској Митровици је у највећој мери везан за саму зграду тј. за њено инвестиционо одржавање. Зграда, суднице, канцеларије су у прилично лошем стању, зграда прокишњава, санитарни чворови су рујинирани. Више пута обраћали смо се Министарству правде, поводом овог и оваквог стања, али су сва досадашња обраћања остала без одговора.

Бранка Милосављевић, Виши јавни тужилац:

Средства прикупљена применом принципа опортунитета, користе се за изградњу сигурне куће на подручју Сремског округа, јер је просто невероватно да на подручју Округа не постоји сигурна кућа. Сходно важећој Уредби, ова средства опортунитета иду у Буџет Републике Србије.

Јела Мијатовић , председник Основног суда Шид:

Желим да се захвалим начелнику Округа, што нас је позвао и окупио, јер као председник Основног суда у Шиду немам апсолутно никакву комуникацију, нити са локалном самоуправом, нити било какав контакт постоји са МУП-ом.

Владислава Свилокос , председник Вишег суда у Сремској Митровици:

Виши Суд у Сремској Митровици је домаћин зграде и са жаљењем могу рећи да је зграда стара 40 година, да никада није детаљно реконструисана, да су санитарни чворови стари колико и сама зграда и такође никада нису реконструисани, да зграда прокишњава од тренутка од када смо се уселили у њу и да због тога врло често страда опрема у судницама у канцеларија судија и тужилаца. Овакво стање зграде и услове у којима радимо издвојила би као наш највећи проблем и молила бих, ако икако можете да нам помогнете.

Бранислав Трнинић , председник Основног суда Сремска Митровица:

Придружио бих се излагању колегинице Свилокос и додао да је и проблем архиве веома велик, као и то да се архива налази у атомском склоништу.

Мудранић Никола , председник Основног суда у Руми:

Желим да истакнем изванредну сарадњу са локалним самоуправама у Руми, Иригу и Пећинцима. Новоформирано Тужилаштво у Руми је подстанар у згради Основног суда, а локалне самоуправе обезбедиле су комплетну рачунарску опрему, телефонску централу и низ других ствари.

Илија Милиновић , начелник Округа:

Захвалио бих вам се, пре свега на одзиву, а затим и на врло конструктивној дискусији. На првој наредној седници Савета Сремског управног округа, којој присуствују градоначелник и председници општина локалних самоуправа Сремског округа изнећу ваше проблема везане за проблеме, како са самом зградом правосудних органа, тако и са опремом, архивом и др.

 

sastanaksud