ИЗВОД ИЗ ЗАПИСНИКА СА 10 СЕДНИЦЕ САВЕТА СУО ОД 20.12.2014.


Десетој седници Савета Сремског управног округа, присуствовала је министар пољопривреде и заштите животне средине ДрСнежана Богосављевић-Бошковићса сарадницима Андреј Бојић – шеф кабинета, Зоран Кнежевић – директор управе за земљиште,Миодраг Пјешчић – директор републичке дирекције за воде, Ивица Радовић – саветник министра и Александар Весић – начелник Одељења за процену утицаја на животну средину.

Седници Савета присуствовали су Бранислав Недимовић – градоначелник града Сремске Митровице, Владимир Петровић – председник општине Ириг,Бранислав Мауковић – председник СО Шид, Ђорђе Божић – председник Привредне коморе Срема, Владимир Настовић – начелник за пољопривреду у Сремској Митровици, Ђапић Небојша – члан општинског већа Рума задужен за пољопривреду, Драган Стојановић – начелник Одељења за пољопривреду, водопривреду и шумарство општине Стара Пазова, Милан Алексић – директор за развој општине Пећинци, Петар Козарев – начелник Одељења за привреду општине Пећинци, Владица Драгосављевић – директор јавног предузећа „Ин-грин“ из Инђије, Горан Анђелковић – директор агенције за руларни развој, Далибор Старовлас – шеф Канцеларије за пољопривреду општине Шид, Ненад Тубић –директор ПП „Табекс“из Сремске Митровице, Жарко Сувић – директор Пољопривредне стручне службе из Сремске Митровице, као и Емина Милакара – начелник републичке ветеринарске инспекције, Марија Новаковић – начелник покрајинске водне инспекције, Бранка Зиројевић – републички инспектор за контролу подстицајних средстава из сточараства, Биљана Смиљанић – републички фитосанитарни инспектор, Јадранка Грбић – покрајински шумарски инспектор и Снежана Думанчић – покрајински инспектор за заштиту животне средине.

Тачка 1.

Начелник Сремског управног округа Илија Милиновић, поздравио је министарку пољопривреде и заштите животне средине Снежану – Богосављевић – Бошковић и све присутне и изразио задовољство због присуства министарке са сарадницима седници Савета Сремског округа. Начелник је замолио присутне инспекторе да због кратког времена у свом излагању буду сажети и кратки, како би други део седнице Савета могао бити посвећен представницима општина Сремског округа.

Емина Милакара – начелник републичке ветеринарске инспекције: Сремски округ је Округ са највише објеката који се баве клањем и производњом меса и месних прерађевина, самим тим и извозом у ЕУ и Руску Федерацију. Округ има 34 хиљаде регистрованих газдинстава, а све то покрива 20 људи – ветеринарских инспектора. Евидентно је да недостају стручни људи инспектори, поготово што ће један известан број следеће године отићи у пензију. Тренутно је велики проблем кафилерија у Инђији. Прихватилишта за псе су такође проблем. На подручју Округа у порасту је и трихинелоза која се јавља у подручјима у којима је и раније била забележена појава трихинелозе.

Министарка пољопривреде и заштите животне средине Др Снежана Богосављевић – Бошковић:

О кадровским решењима моћи ће се разговарати тек након усвајања Буџета. Молила бих ветеринарску и фитосанитарну инспекцију да нарочита пажња мора бити усмерена на извоз, како за ЕУ тако и за Руску Федерацију и овде несме бити пропуста.

Јадранка Грбић – покрајински шумарски инспектор:

Највећи проблем са којим се сусреће ова инспекција јесте осим малог броја инспектора и чињеница да шуме нису ником дате на коришћење, да аде нису ни катастарски уређене, нити су неком додељене. Проблем су и општинске шуме.

Министарка пољопривреде и заштите животне средине Др Снежана Богосављевић – Бошковић:

Оно што у овом тренутку могу да вам кажем поводом проблема којег сте изнели је да напишете један допис у којем ћете изнети комплетну проблематику и дати предлог за решавање ових проблема, те да га упутите овом министарству.

Марија Новаковић – начелник покрајинске водне инспекције:

Сви водни објекти су у врло лошем стању и сматрам да у случају неке следеће опасности од високих вода, може бити озбиљних проблема који се под хитно морају сагледати и превазићи. Оно што би посебно нагласила јесте више него катастрофално стање црпне станице у Босуту, а која је од изузетног значаја.

Тачка 2.

Начелник Сремског управног округа Илија Милиновић поздравио је присутне представнике општина Сремског округа уз напомену да би на овој седници Савета, којој присуствује министарка пољопривреде и заштите животне средине, требало изнети и размотрити теме од битног значаја за подручје Срема.

Министарка пољопривреде и заштите животне средине Др Снежана Богосављевић – Бошковић:

Захваљујем се на позиву и овакав вид комуникације сматрам одличним. Настојаћу лично, а овде су и моји сарадници да Вам дамо потребне информације и одговоре на ваша питања.

Бранислав Недимовић – градоначелник града Сремске Митровице:

За Град Сремску Митровицу, тренутно је најактуелнија Регионална депонија, која ради на основу привремене дозволе за рад, с тим што у фебруару месецу ова привремена дозвола истиче. Депонија ради за Сремску Митровицу и Шабац, док Општина Богатић разматра могућност прикључења овој депонији. У поступку је лицитација за продају „Митрос-а“ и ради се разграничење АД „Пинки“. Регионална развојна агенција „Срем“ има велики пројекат везан за наводњавање и то је нешто најкарактеристичније за општину Сремска Митровица.

Владимир Петровић – председник општине Ириг:

Најпре бих се захвалио министарки на оваквој врсти комуникације, а затим желим да напоменем да је општина Ириг лидер у воћарству у целој Србији. 80% воћарске производње одлази на Руско тржиште. За општину Ириг, са задовољством могу рећи, да има велики број инвестиција, као и да је поново покренут „Фруктал“.

Бранислав Мауковић – председник СО Шид:

Општина Шид је једина општина Сремског округа без званичне индустријске зоне. Индустрија меса „Срем“ у којој је било запослено више од две хиљаде људи, тренутно се налази у стечају. Општина Шид има такође развијено воћарство и у Шиду се налази највећа плантажа лешника.

Владица Драгосављевић – директор јавног предузећа „Ин-грин“ из Инђије:

Проблем реституције тј. враћања земљишта је проблем вероватно свих општина Сремског округа. Општина Инђија има проблем са „Енергозеленом“ и обустава рада у овој фирми је створила проблеме свим општинама у Округу. Такође немамо сазнања да ли ће се наставити са финансирањем регионалне депоније.

Министарка пољопривреде и заштите животне средине Др Снежана Богосављевић – Бошковић:

Желим само да вас обавестим да је више пројеката везаних за наводњавање послато у Емирате и да ће врло брзо уследити решење.

Петар Козарев – начелник Одељења за привреду општине Пећинци:

Општина Пећинци је такође заинтересована за наставак финансирања Регионалне депоније, као и за решавање проблема регионалног наводњавања. Обустава рада у „Енергозеленој“ проузроковала је проблеме и у општини Пећинци, с тим што општина Пећинци има проблем са снабдевањем пијаћом водом.

Ђорђе Божић – председник Привредне коморе Срема:

Желео бих да се захвалим на могућности да узмем учешће у дискусији, која се води на овом састанку, уз напомену да је Срем регион који свакако завређује посебну пажњу. Пољопривреда у Срему отвара широке могућности и уз улагање у наводњавање, ове могућности могу бити значајно веће. Месна индустрија у Шиду и Сремској Митровици, такође завређује много више пажње. Брендирање нпр. сремског кулена и сремске кобасице, производа карактеристичних само за регион Срема, требало би имати у виду и о томе у неком наредном периоду разговарати и деловати. Још једном бих се захвалио Сремском округу на организацији овог састанка.

Ненад Тубић – директор ПП „Табекс“:

80% производње дувана извози се на Европско тржиште, а 70% укупне производње дувана је на територији Срема. Србија 2/3 сировина за производњу цигарета увози, док произведе само 1/3 сировина. Напоменућу и да су произвођачима дувана укинуте субвенције и прилажем предлог мера за производњу дувана у наредном периоду.

Тачка 3.

Након изложених проблема и ставова представника општина Сремског округа, представници Министарства пољопривреде и заштите животне средине дали су исцрпне и стручне одговоре и извршили обилазак Регионалне депоније „Срем-Мачва“ у Сремској Митровици

 

.sastanaksavet