KOMEMORACIJA U GRGUREVCIMA


Dana 06. juna 2016. godine, u Grgurevcima, održana je komemoracija na Orašju povodom izvršenog zločina od strane fašista 1942. godine, u kojim je stradalo 300 nedužnih građana ovog sela.

Iako u dubokoj starosti, upečatljivo i potresno sećanje na tragične događaje evocirao je očevidac meštanin Branko Lođinović. Predsednik PO  SUBNOR-a Svetomir Atanacković je ovaj istorijski čas, kao patriotsku borbu naših predaka, približio svima a posebno brojnoj prisutnoj deci.

Ilija Milinović – načelnik Sremskog upravnog okruga je tom prilikom između ostalog rekao:

„ Spomenik pred nama je vidno obeležje društvenog odnosa prema žrtvama ovog mesta. Ovo poprište ima trajnu vrednost pred kojim emocije ostaju nedovršene a razum bez odgovora za zlodelo koje je učinjeno. Molitveno odajemo poštu stradalima. Nema opravdanja za ubistva koja su ovde počinjena. Naš je zadatak da vratimo sećanje na te činjenice i da poručimo kao svedoci ovog vremena da osnažujemo prave vrednosti nedozvoljavajući da se istorija prekraja ili zanemaruje. Naše okupljanje je simbol zajedništva i opredeljenja za mir i slobodu. Neka nevine žrtve žive u našim srcima.“

4