КОМЕМОРАЦИЈА У ГРГУРЕВЦИМА


Дана 06. јуна 2016. године, у Гргуревцима, одржана је комеморација на Орашју поводом извршеног злочина од стране фашиста 1942. године, у којим је страдало 300 недужних грађана овог села.

Иако у дубокој старости, упечатљиво и потресно сећање на трагичне догађаје евоцирао је очевидац мештанин Бранко Лођиновић. Председник ПО  СУБНОР-а Светомир Атанацковић је овај историјски час, као патриотску борбу наших предака, приближио свима а посебно бројној присутној деци.

Илија Милиновић – начелник Сремског управног округа је том приликом између осталог рекао:

„ Споменик пред нама је видно обележје друштвеног односа према жртвама овог места. Ово поприште има трајну вредност пред којим емоције остају недовршене а разум без одговора за злодело које је учињено. Молитвено одајемо пошту страдалима. Нема оправдања за убиства која су овде почињена. Наш је задатак да вратимо сећање на те чињенице и да поручимо као сведоци овог времена да оснажујемо праве вредности недозвољавајући да се историја прекраја или занемарује. Наше окупљање је симбол заједништва и опредељења за мир и слободу. Нека невине жртве живе у нашим срцима.“

4